Papryka faszerowana
Składniki :
• 4 papryki
• 350 g mielonego mięsa
• 2 łyżki oliwy
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki posiekanej natki
• 100 g (1 woreczek) ryżu
• 1 jajko
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 100 g żółtego sera
• 1 pomidor
Przyprawy :
• 1/2 łyżeczki tymianku
• po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy
• 2 łyżeczki oregano
Przygotowanie :
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ok. 10 - 15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek, po chwili włożyć zmielone mięso i dokładnie obsmażyć. Jeśli mielimy sami mięso najlepiej zmielić je od razu z surową cebulą, natką i czosnkiem, całość wyłożyć na patelnię i dokładnie obsmażyć.
Mięso doprawić solą (ok. 2/3 łyżeczki), pieprzem, dodać przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę i kurkumę oraz połowę suszonego oregano. Dodać koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzony ryż, wymieszać i podgrzewać przez ok. minutę. Odstawić z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodać jajko i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Papryki przekroić na połówki (postawić pionowo na desce i przekroić pionowo). Usunąć nasiona. Wnętrze doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wypełnić farszem, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika, do naczynia wlać ok. 1/2 szklanki wody i piec przez 35 minut.
Na każdej papryce położyć plasterek sera lub starty ser i zapiekać jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser będzie roztopiony .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz