Papryka konserwowa




Składniki :

• 3 większe papryki
• 4 plasterki cebuli
• 2 ząbki czosnku
• kilka plasterków obranej marchewki
• 1 papryczka chili (opcjonalnie)
• 1 i 1/2 łyżki oliwy lub oleju

Zalewa :

• 5 szklanek wody
• 1 szklanka octu (10%, do zapraw, spirytusowego)
• 3/4 szklanki cukru
• 1/4 szklanki soli

Przyprawy :

• 4 ziela angielskie
• kilka ziarenek czarnego pieprzu
• 2 łyżeczki gorczycy
• 2 listki laurowe


Przygotowanie :

Słoiki dokładnie umyć i osuszyć. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić na cząstki usuwając nasiona z komór.
Paprykę ułożyć w przygotowanych słoikach, dodać cebulę, nieobrane ząbki czosnku, marchewkę, przepołowioną chili i oliwę lub olej.
Następnie dodać przyprawy rozkładając je po równo do każdego słoika. Delikatnie docisnąć składniki aby nic nie wystawało. W garnku pod przykryciem zagotować składniki zalewy. Gorącą zalewą zalać paprykę w słoikach do całkowitego przykrycia składników.
Słoiki zamknąć suchymi pokrywkami (sprawdzić czy pod zakrętką słoiki też są suche).
Wstawić do wysokiego garnka z gorącą wodą (woda ma sięgać prawie do pokrywki) i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut, licząc od chwili zagotowania się wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz