Ciasto kruche z malinami
Składniki :
Ciasto
• 200 g mąki
• 150 g zimnego masła
• 50 g cukru
• szczypta soli
• 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 żółtka
Owoce
• 600 g malin
• 400 g nektarynek lub brzoskwiń
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza
• 3 białka
• 150 g cukru
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie :
Ciasto
Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Mąkę wsypać na stolnicę lub do misy miksera, dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Siekać nożem na stolnicy lub miksować mikserem lub rozcierać palcami na drobną kruszonkę, następnie dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę.
Ciasto pokroić nożem na plasterki i wyłożyć nimi spód oraz ok. 2 cm boków, ugniatając ciasto palcami. Spód podziurkować widelcem.
Owoce
Nektarynki lub brzoskwinie pokroić na kawałki usuwając pestki. Połączyć z malinami i mąką ziemniaczaną delikatnie mieszając.
Beza
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając masę. Na koniec ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Pieczenie
Na spód z ciasta wyłożyć owoce i przykryć je ubitą pianą. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 170 stopniach C. Następnie ustawić 60 stopni C + termoobieg i piec jeszcze przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu można już podawać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się
OdpowiedzUsuń