Śledzie po kaszubsku




Składniki :

• 5 płatów śledziowych (500 g)
• 3 łyżki octu 10%
• 2 cebule
• 8 łyżek oleju roślinnego
• 5 suszonych śliwek
• 2 średnie kiszone ogórki
• przyprawy: zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
• 200 g koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki pikantnego ketchupu


Przygotowanie :

Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie. Odlać słoną wodę i wlać świeżą. Odstawić na ok. 30 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy zmienić wodę. Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Włożyć do plastikowej lub szklanej miski, zalać octem i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać. Cebule obrać i pokroić w piórka lub na półplasterki. Zeszklić na oleju (przez ok. 10 minut). Następnie dodać przyprawy: zmielony pieprz, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty.
Dodać posiekane suszone śliwki i smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki, koncentrat oraz ketchup i jeszcze chwilę podsmażyć.
Wystudzić i układać warstwami w słoiku lub szklanym naczyniu na przemian ze śledziami wyjętymi z octu. Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz