Cukinia zapiekana Caprese




Składniki :

• 2 małe cukinie
• 1 ząbek czosnku
• suszone oregano (+ opcjonalnie świeże)
• 1 pomidor
• 1 kulka mozzarelli
• sól, pieprz, oliwa extra vergine
• świeża bazylia


Przygotowanie :

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię przepołowić, łyżeczką wydrążyć nasiona. Cukinię doprawić solą, pieprzem, posmarować startym czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić oliwą. Delikatnie podziurkować widelcem miąższ nie uszkadzając skórki.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
Na podpieczonej cukinii ułożyć na przemian pomidora i mozzarellę. Doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i opcjonalnie świeżym oregano (można też posypać tartym parmezanem) i wstawić do piekarnika na ok. 13 minut, do czasu aż ser się roztopi. Skropić oliwą i posypać świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz