Składniki :
• 2 pęczki białych szparagów
• 2 szklanki bulionu warzywnego
• 2 szklanki śmietanki 30%
• 2 łyżki masła
• 4 żółtka
• 2 małe cebule
• 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
• sól
• pieprz
Przygotowanie :
Cebule drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Miksujemy na gładko (możemy wyjąć wcześniej kilka szparagów i pokroić na kawałki dla ozdoby). Dodajemy śmietankę roztrzepaną z żółtkami.Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z ognia. Pyszny krem szparagowy gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz