Cytrynowy tort bezowy z lemon curd




Składniki na bezę:

• 300 ml białek (ok 8 szt)
• szczypta soli
• 440 g cukru kryształu
• 1 łyżeczka białego octu winnego
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ocet i nie przerywając miksowania wsypywać stopniowo powoli cukier. Ubijać do momentu, aż powstanie nam błyszcząca masa. Dodać mąkę i dokładnie zmiksować. Na dwóch blaszkach położyć papier do pieczenia. Narysować okręgi o średnicy 24 cm. Masę białkowa podzielić równo na dwie części i nałożyć na okręgi. Wygładzić lub jeśli wolimy zrobić łyżką "podniesione rożki" dokładając wypukłą część łyżki i podnosząc ją. Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec. Po 5-10 minutach zmniejszamy temp do 140-150 stopni i pieczemy 90-100 minut. Beza jest idealna wtedy jak jest zarumieniona i lekko popękana zewnątrz a lekko wilgotna w środku.. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a bezy studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej jest bezy upiec dzień wcześniej i studzić je przez noc.

Składniki na krem:

• 500 ml śmietany kremówki 36%
• 200 g lemon curd
• śmietan fix

Śmietanę ubić na sztywno. Można dla pewności zrobić to z zagęstnikiem do śmietany. Kilka łyżek śmietany dodać do lemon curd i wymieszać delikatnie, następnie masę przełożyć do pozostałej śmietany i leciutko zmiksować. Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy, przykryć go kremem cytrynowym i delikatnie polać lemon curd. Na kremie ułożyć drugi blat bezowy i wierzch również delikatnie polać lemon curd . Tort można podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz