Składniki na ciasto:
• 5 jajek
• 125 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
• 125 g masła
• 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (miałkiej)
• 150 g cukru
• 125 g mąki pszennej tortowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać roztopioną i przestudzoną czekoladę i dalej miksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy miksując. Dodać cukier oraz kolejno żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x23 lub 21x27). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przeciąż wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na masę cappuccino:
• 250 g serka mascarpone
• 250 g śmietany kremówki 36%
• 3 płaskie łyżeczki żelatyny
• 60 g kawy cappuccino (w proszku)
• ok. 3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodyczy cappuccino)
Serek mascarpone zmiksować krótko z cappuccino. Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/4 szkl. gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, powoli dając cukier puder. Następnie dodajemy nie przerywając miksowania żelatynę. Na koniec masę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy raz jeszcze.
Składniki na masę śmietanową:
• 250 g śmietany kremówki 36%
• 1 łyżka cukru pudru
• ok 2 łyżki cappuccino (w proszku) do posypania
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder.
W blaszce której piekliśmy ciasto układamy pierwszy blat. Wykładamy masę cappuccino i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy śmietana kremówką i oprószamy cappuccino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz