Zupa gulaszowa




Składniki :

• 700 g pręgi wołowej
• 2 łyżki smalcu
• 2 cebule
• 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
• 1 łyżka majeranku
• 1/2 łyżeczki mielonego kminku
• 1 l bulionu warzywnego
• 2 czerwone papryki
• 2 marchewki
• 5 średnich ziemniaków
• 1 puszka krojonych pomidorów
• 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki)
• sól, pieprz
• szczypta cukru


Przygotowanie :

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na smalcu, aż do zrumienienia - po czym przekładamy do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy zmięknie dodajemy wędzoną paprykę i przesmażamy razem przez 1-2 minuty. Przekładamy cebulę do mięsa, zalewamy szklanką bulionu i przyprawiamy majerankiem i kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu około godzinę, aż mięso zmięknie. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku) i szczyptą cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz