Risotto z borowikami




Składniki :

• 500 g borowików
• 2 szklanki ryżu arborio
• 1 biała cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
• 1l gorącego bulionu warzywnego
• 150 g startego parmezanu
• 1 pęczek pietruszki
• 1 łyżeczka tymianku
• sól morska
• pieprz świeżo mielony
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki masła


Przygotowanie :

Risotto przygotowujemy tuż przed podaniem - nie nadaje się do odgrzewania. Grzyby czyścimy i kroimy w paski/plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z jedną łyżką masła i przesmażamy czosnek i cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia przez ryż.
Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki masła, 2/3 parmezanu, mieszamy i przykrywamy na 3-4 minuty. Rozkładamy na głębokie talerze, posypujemy posiekaną natką i pozostałym parmezanem.

3 komentarze:

  1. I simply desired to say thanks yet again. I'm not
    certain the things that I would have accomplished
    without the information shared by you relating to that topic.

    Previously it was a real challenging difficulty for me personally, nevertheless witnessing the professional approach you
    dealt with that made me to weep over delight.
    I will be grateful for your assistance and as well , believe you
    find out what a powerful job you have been undertaking training men and women with the aid of your webblog.

    I'm certain you haven't got to know any of us.

    OdpowiedzUsuń
  2. Saved as a favorite, I like your site!

    OdpowiedzUsuń
  3. Its like you read my mind! You seem to know a lot
    about this, like you wrote the book in it or something.
    I think that you can do with some pics to drive
    the message home a bit, but instead of that, this is fantastic blog.
    A fantastic read. I will certainly be back.

    OdpowiedzUsuń