Ruskie pierogi




Składniki :


Ciasto:

• 2,5 szklanki mąki (+ do podsypywania)
• 200 ml gorącej wody
• 0,5 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka masła


Farsz :

• 700 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
• 300 g sera białego
• 2 duże białe cebule
• pieprz, sól, gałka muszkatołowa
• 3-4 łyżki oleju do smażenia

do okraszenia :

• 200 g boczku wędzonego
• 1 cebula



Przygotowanie :

1. Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok 5-10 minut, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
2. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Ziemniaki wymieszać z cebulą, serem, doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 1-2 mm, w razie konieczności podsypując odrobiną mąki. Wycinać kółka, na każde kłaść nadzienie, zlepiać brzegi. Pierogi układać na oprószonej mąką stolnicy.
3. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać łyżkę oleju. Wrzucać pierogi niedużymi partiami, gotować od momentu wypłynięcia ok 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.
Boczek pokroić w słupki, usmażyć na odrobinie oleju, na tym samym oleju zrumienić posiekaną cebulę. Można od razu podawać albo dodatkowo obsmażyć na oleju, posypać smażoną cebulką z boczkiem .