Metrowiec




Składniki na ciasto jasne:

• 4 jajka
• szczypta soli
• 3/4 szkl cukru
• 8 łyżek oleju
• 8 łyżek ciepłej wody
• 260g (1,5szkl) mąki pszennej tortowej
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Do utartych powoli dodać olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do wcześniej utartej masy.
Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (12x36). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min. w temp. 170-180 stopni. Upieczone wyjąc z blaszki i wystudzić na kratce.

Składniki na ciasto ciemne:

takie same jak do ciasta jasnego. Odejmujemy tylko 3 łyżki mąki i w to miejsce dodajemy 3 łyżki kakao Ciasto ciemne przygotować i upiec dokładnie tak samo jak ciasto jasne.

Składniki na masę budyniową:

• 3 szkl. mleka
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki mąki pszennej
• sok z 1/2 cytryny
• 1 łyżka rumu
• 1/2 szkl cukru
• 250g masła

W rondlu z grubym dnem zagotować 2 szkl. mleka i cukier. W osobnym naczyniu zmiksować dokładnie 1 szkl mleka z obydwiema mąkami, sokiem z cytryny i ekstraktem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione składniki i ugotować gęsty budyń. Po ugotowaniu przykryć folią (zapobiega tworzeniu się kożucha) i wystudzić. Masło utrzeć dokładnie i do utartego powoli dodawać budyń nie przerywając miksowania. Utrzeć na gładki krem.

Teraz przystępujemy do połączenia tego w całość. Ciasta kroimy w kromeczki o grubości ok 1 cm. Następnie układamy je naprzemiennie kolorami przedzielając masą (smarujemy kromkę ciasta i dokładamy do poprzedniej). Tak przełożone kremem ciasta wstawiamy do lodówki celem schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy polewę.







Składniki na polewę:

• 6 łyżek mleka
• 6 łyżek cukru
• 200g margaryny
• 6 łyżek kakao

Mleko zagotować z cukrem, dodać margarynę i dokładnie rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i energicznie mieszając utrzeć gładką lśniącą polewę. Lekko przestudzoną polać dokładnie ciasta. Można posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto kroi się ukośnie tak by w jego przekroju znalazły się obydwa ciasta i krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz