Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree




Składniki :

• 4 buraki
• 2 ząbki czosnku
• sól
• pieprz
• 2 łyżeczki octu
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• 1 malutki por
• 1 liść laurowy
• 1,5 łyżki śmietany 30%
• ugotowane ziemniaki (4-5 szt)
• 2 łyżki stopionego masła
• natka pietruszki


Przygotowanie :

Z marchewki, pietruszki i pora gotujemy bulion warzywny. Doprawiamy go solą i pieprzem. Do gotującego się bulionu dorzucamy obrane pokrojone w plasterki buraki. Gotujemy przez ok 10 minut. Dorzucamy do barszczyku dwa pokrojone na plasterki ząbki czosnku i 2 łyżeczki octu. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 25 minut Dorzucamy do barszczu śmietanę. Gotujemy jeszcze przez ok 5 minut. Dorzucamy do barszczu liść laurowy. Sprawdzamy smak barszczu i w razie konieczności doprawiamy pieprzem i solą, Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Przecedzamy barszcz przez sitko do drugiego garnka. . Połowę stopionego masła dorzucamy do ziemniaków i tłuczemy je aby były gładkie. Na środku talerza układamy ziemniaki.Polewamy je masłem i posypujemy natką pietruszki. Ziemniaki zalewamy barszczykiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz