Dorsz pieczony




Składniki :

• 800 g filetów z dorsza
• 4 średnie ziemniaki
• 3 ząbki czosnku
• pęczek dymki (biała i zielona część)
• puszka pomidorów w puszce (całych)
• 1 por - biała część
• 150 g pomidorków koktajlowych
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• sól
• pieprz
• szczypta cukru
• tymianek


Przygotowanie :

Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia).
W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut.
Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie. Rybę podajemy z pieczonymi warzywami i pomidorkami.


1 komentarz:

  1. I am impressed with this website, really I am a big fan.

    OdpowiedzUsuń