Placuszki ziołowe z kremowym serkiem i wędzonym łososiem
Składniki:
Serowe placuszki:
• 1 szklanka mąki
• 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 3 łyżki serka kremowego
• 1 łyżka masła
• 1 jajko
• ¾ szklanki mleka
Dekoracyjny serek chrzanowy:
• 1 opakowanie serka cremowego 150g
• łyżeczka chrzanu
• 4 łyżki gęstej śmietany 18 %
Dodatkowo:
• 100 g wędzonego łososia w plastrach
• koperek
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, szczypiorek i koperek. W małej misce rozcieramy miękkie masło z serkiem, do momentu, aż składniki dokładnie się połączą. Dodajemy jajko, dolewamy mleko i ubijamy za pomocą ręcznej rózgi. Przelewamy mokre składniki do suchych, mieszamy do momentu, aż nie będzie grudek mąki. Na rozgrzanej patelni teflonowej (za pomocą łyżki)umieszczamy małe okrągłe placki z ciasta. Smażymy minutę z jednej strony, odwracamy i trzymamy na patelni przez kolejne pół minuty. Czynność powtarzamy do wyczerpania się ciasta. Serek umieszczamy w małej misce, dodajemy chrzan, łyżką łączymy z 3 łyżkami gęstej śmietany. Krem umieszczamy w rękawie cukierniczym z dekoracyjną końcówką w kształcie gwiazdki. Na każdy placuszek wyciskamy dekoracyjny kwiatek. Na serku układamy małe kawałki wędzonego łososia. Dekorujemy gałązkami świeżego koperku.