CIABATTY FASZEROWANE




SKŁADNIKI:

• 4 ciabatty
• 250 g mięsa mielonego
• 1/2 papryki
• 1/2 cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka pomidorów pelati
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 150 g czerwonej fasoli
• 1 ostra papryczka
• sól, pieprz
• 50 g żółtego sera
• olej

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i ostrą papryczkę, aż nabiorą złotego koloru, dodajemy mięso, smażymy aż się zarumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kolejne kilka minut, do mięsa dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, mieszamy, po chwili dodajemy fasolkę, całość smażymy, aż sos trochę zgęstnieje, przyprawiamy solą i pieprzem.
Wierzch ciabatty odcinamy, tworząc wgłębienie w kształcie V, na ciabattę nakładamy farsz, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, posypujemy startym serem, zapiekamy w temp. 180 stopni przez ok. 10-15 minut, aż ser się rozpuści.