SAŁATKA CAPRESE





Chyba wszyscy znamy taką sałatkę, w sumie to tylko pomidory, mozzarella i bazylia, jest prosta w przygotowaniu i lekka, na śniadanie, kolację lub jak przystawka super się sprawdza, można podawać tylko z solą i pieprzem, lub z oliwą i czosnkiem, tym razem zrobiłam z czosnkiem, oliwą i octem balsamicznym, również pycha.


SKŁADNIKI:

• mozzarella
• pomidorki koktajlowe
• bazylia świeża i suszona
• oliwa z oliwek
• 1-2 ząbki czosnku
• ocet balsamiczny


PRZYGOTOWANIE:

Pomidory kroimy w plastry, układamy na talerzu, a na nie pokrojoną mozzarellę, przygotowujemy sos: 3-4 łyżki oliwy, 1/2 łyżki octu balsamicznego, trochę suszonej lub świeżej bazylii i czosnek, można lekko posolić, pomidory i mozzarellę polać sosem, można również polać tylko oliwą, dodać świeżą bazylię i sól.