Jabłecznik




CIASTO:

• 200g margaryny
• 1/2 szkl. cukru
• 1 cukier waniliowy
• 1 jajko
• 3 łyżki śmietany
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 400 g mąki

Margarynę zmiksować z cukrami i jajkiem na jednolitą, puszystą masę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką), ciasto podzielić na dwie części : 1/4 i 3/4.

JABŁKA:

• 10szt. jabłek
• sok z 1/2 cytryny
• łyżka cynamonu
• gdyby jabłka były kwaśne można dosłodzić wg. uznania

Jabłka obrać, pokroić w plastry, przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i 3-4 łyżki cukru, podgrzewać aż jabłka trochę zmiękną, dodać cynamon i dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

Formę 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić większą częścią ciasta, na ciasto wykładamy przestudzone jabłka, pozostałe ciasto podsypać mąką, rozwałkować i wycinać podłużne pasy, czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta, pasy ułożyć na jabłkach tworząc kratkę.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut, aż wierzch się zarumieni, gotowe posypać cukrem pudrem.