Potrawy tradycyjne
baba wielkanocna,
barszcz czerwony,
barszcz biały (zwany też zalewajką) oraz żur,
bigos – potrawa myśliwska,
chłodnik – zupa z mleka lub śmietany z warzywami, podawana na zimno latem,
czernina,
faworki,
grochówka,
galareta drobiowa lub wieprzowa,
jarzyny po polsku – warzywa gotowane ,podawane z bułką tartą zarumienioną na maśle,
karp, sandacz po polsku, węgorz i inne ryby słodkowodne,
kapusta kiszona i ogórek kiszony,
kapuśniak,
kasza gryczana i rozmaite inne kasze,
kaszanka,
kluski – także pyzy i kołduny (np. z kiszoną kapustą, jagodami, twarogiem czy skwarkami),
kompot – chłodny napój owocowy,
kopytka – rodzaj klusek
kutia – jadana dziś głównie na Wigilię,
makowiec,
mazurki – jadane dziś głównie na Wielkanoc,
nalewka,
ogony bobrowe – ulubiona potrawa polskiej szlachty,
pączki,
piernik,
pierogi,
racuchy,
raki,
rolada,
rosół z kością lub bez, gotowany wywar na mięsie lub z samych warzyw,
szary sos polski – znany pod tą nazwą w całej Europie XVII w.,
wątroba siekana smażona,
zupa grzybowa,
zupa ogórkowa,
zupa szczawiowa.