Potrawy o nowszym rodowodzie, często wspólne z kuchnią niemiecką, włoską i francuską, ale obecnie bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni i jedzone na terenie całego kraju
befsztyk tatarski – popularna potrawa z surowego mięsa,
golonka gotowana – popularna także w Niemczech zwana Schweinehaxe,
gulasz – i inne potrawy z papryką, znane z Węgier i Bałkanów,
flaczki,
kalafior gotowany, podawany z zasmażką z masła i bułki tartej (patrz: jarzyny po polsku),
mizeria – pochodząca z Francji, podawana do kurczaka smażonego lub pieczonego,
naleśniki – potrawa wykształcona pod wpływem francuskim z dawnych placków i podpłomyków,
kotlet schabowy w panierce, podawany z warzywami i ziemniakami, podobny do sznycla ,
risotto, spaghetti i makarony włoskie,
ryż pieczony na słodko z jabłkami i cynamonem,
stek – pochodzący z Francji,
szpekucha – znana na Litwie i w Niemczech,
sztuka mięsa z sosem – gotowana wołowina podawana w sosie chrzanowym,
ziemniaki – we wszelkich formach (gotowane, smażone, także kluski i placki) zastąpiły kasze,
włoszczyzna – jak nazwa wskazuje, zestaw warzyw pochodzący z Włoch,
zupa pomidorowa – zupa włoska, często z polskimi kluseczkami lanymi, albo z ryżem czy makaronem.