Świąteczny keks przygotujesz z:
- 5 dużych jajek,
- 1 kostki miękkiego masła,
- 1 1/2 szklanki cukru pudru,
- 230 g mąki,
- 1 łyżki proszku do pieczenia,
- 1 łyżki ekstraktu z wanilii,
- 1/2 kg bakalii: fig, daktyli, rodzynek, skórki pomarańczowej, siekanych migdałów i orzechów,
- 2 łyżek wódki.
Przygotuj foremki na keks i posmaruj je masłem, a następnie wysyp mąką. Zalej rodzynki gorącą wodą i pozostaw na około 5 minut, po czym odsącz z wody i posyp mąką.
Rozetrzyj masło z cukrem pudrem i ubij je na puszystą masę. W trakcie ubijania stopniowo dodawaj żółtka, wanilię, mąkę i alkohol. Ubij sztywną pianę z białek, a następnie wymieszaj z masą. Dodaj do niej bakalie i wymieszaj wszystkie składniki.
Wyłóż ciasto do foremek i piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z foremek i pozostaw do ostudzenia, po czym zawiń je w folię i zostaw na 24 godziny, aby przeszło aromatem bakalii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz