Bułki cebulowo serowe
SKŁADNIKI :
• 500 g mąki
• 3/4 szkl. mleka
• 100 g margaryny
• 2 jajka
• 50 g drożdży
• 2 łyżki cukru
• płaska łyżeczka soli
• 3-4 cebule
• żółty ser
PRZYGOTOWANIE :
Z drożdży, cukru, dwóch łyżek mąki i trzech łyżek mleka robimy rozczyn, zostawiamy na 10 minut, w małym garnuszku podgrzewamy pozostałe mleko z margaryną, mieszamy aż margaryna się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, sól, rozczyn z drożdży i ciepłą (nie gorącą) margarynę z mlekiem, zagniatamy ciasto, powinno być pulchne i odchodzić od rąk, zostawiamy w misce pod przykryciem aż podwoi swoją objętość ok 40-50 minut, w tym czasie na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i wycinać dużym kubkiem lub małą miseczką koła, układać na blaszce posmarowanej olejem, na każde koło nakładamy cebulę i posypujemy żółtym serem, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 15-20 minut, aż się lekko zarumienią.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Normally I don't read article on blogs, however I wish to say that this
OdpowiedzUsuńwrite-up very pressured me to check out and do
it! Your writing taste has been surprised me.
Thanks, quite great post.
Przepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń