Ciasto cytrynowiec




Składniki :

Spód
• 200 g masła
• 170 g cukru pudru
• 1 op. cukru wanilinowego
• 4 jajka
• skórka starta z 1 cytryny
• 250 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• nasączenie: 1/4 szklanki likieru cytrynowego lub soku z cytryny + 1/3 szklanki wody

Masa budyniowa
• 1 op. budyniu waniliowego w proszku
• 375 ml mleka
• 125 ml soku z cytryny
• 50 g cukru
• 125 g masła

Bita śmietana
• 500 ml śmietanki kremówki 30%
• 50 g cukru pudru
• 2 op. śmietan-fixu

Wierzch
• 250 g herbatników z ząbkami
• lukier: sok z 1 cytryny + 2 szklanki cukru pudru


Przygotowanie :

Spód
Masło pokroić w kosteczkę i zostawić na min. pół godziny aby zmiękło. Jajka wyjąć z lodówki i ocieplić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dużą formę o wymiarach ok. 26 x 37 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło ubić z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego na puszystą masę (ok. 7 minut). Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas ubijając, również w przerwach pomiędzy kolejnymi jajkami (masa może się pod koniec rozwarstwić, ale niekoniecznie jeśli masło było miękkie). Dodać skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników w gładkie i jednolite ciasto. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Nasączyć mieszanką likieru cytrynowego lub soku z cytryny oraz wody.

Masa budyniowa
250 ml mleka zagotować z dodatkiem cukru pudru. Resztę mleka (125 ml) wymieszać z sokiem z cytryny oraz proszkiem budyniowym, następnie wlewać stopniowo do gotującego się mleka energicznie mieszając rózgą. Zagotować i odstawić z ognia, przelać do miski, odstawić na 15 minut. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i mieszać aż się rozpuści. Wyłożyć na nasączony spód i wyrównać powierzchnię. Całkowicie ostudzić przed wyłożeniem śmietany.

Bita śmietana
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną i gęstą pianę, pod koniec dodać śmietan-fixy i dokładnie zmiksować. Wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto, wyrównać powierzchnię.

Wierzch
Na bitej śmietanie ułożyć herbatniki. Przygotować lukier: podgrzać sok z cytryny w garnku, następnie stopniowo dodawać po pół szklanki cukru pudru cały czas mieszając aż uzyskamy gładki lukier. Rozprowadzić go po herbatnikach. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin aby się "przegryzło", najlepiej zrobić je dzień wcześniej. Nie przykrywać aby lukier się nie rozpuścił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz