Sernik orzechowy
SKŁADNIKI:
SPÓD:
• 200 g ciastek owsianych np. Sasanek
• 1/3 rozpuszczonego masła
Ciastka dobrze pokruszyć, wymieszać dokładnie z masłem i wylepić dno tortownicy (26cm) wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni przez 8-10 minut.
MASA ORZECHOWA:
• 1,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich
• 2/3 szkl. miodu
• 2 jajka
• 1/3 rozpuszczonego masła
Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku, ciągle mieszając gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, wylać na podpieczony spód i odstawić.
MASA SEROWA:
• 1 kg sera w wiaderku
• 1/2 szkl. cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 4 jaja
• 2/3 szkl. śmietany
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, następnie wylać na masę orzechową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 1 godzinę, sernik w dotyku powinien być sprężysty i niezbyt wyrośnięty (bo masa nie była napowietrzana), studzimy przy uchylonym piekarniku. Gotowy udekorować orzechami, przechowywać w lodówce.