Najstarsza pizzeria w Polsce.




Mało kto wie ale najstarsza polska pizzeria działa w Słupsku. I to już od 43 lat. Oczywiście chodzi o słupski „Poranek”, gdzie pokolenia słupszczan zajadają się plackiem z pieczarkami lub kiełbasą – z niezmienioną recepturą od samego początku. Pierwsza pizzeria założona w Polsce, powstała w marcu 1975 roku, tuż przy barze mlecznym „Poranek” przy ul. Wojska Polskiego 46 w Słupsku. Otwarta uroczyście malutka pizzeria, znakomicie uzupełniała znakomitą wówczas ofertę gastronomiczną Słupska. Inicjatorem całego przedsięwzięcia był nieżyjący już dyrektor ówczesnego Zakładu Nowoczesnych Wdrożeń PSS „Społem” – Tadeusz Szołdra, twórca słynnych karczm „Pod Kluką” i „Słupskiej”, rybnego „Tunka” czy drobiowego „Zacisza”. Pomysł przywiózł z podróży służbowej do Włoch, gdzie zakładał jedną z wielu „Karczm Słupskich”. Doświadczenia słupskiej pizzerii w latach następnych rozprzestrzeniły się na cały kraj i dzisiaj trudno znaleźć miejscowość, w której nie ma pizzerii. Warto jednak pamiętać o tym, że pierwszy taki lokal powstał w Słupsku, dokładnie 8 marca 1975 roku, działa do tej pory i ma się znakomicie, przy czym wystrój pozostaje tam niezmieniony od początku istnienia.


CIASTO:

• 1 kg mąki pszennej
• 50 g drożdży świeżych
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżeczki soli
• 1 jajko
• 400 - 600 ml ciepłej wody (ile zabierze mąka)
• 5 łyżek oleju

Z drożdży, cukru, 3 łyżek wody i łyżki mąki robimy zaczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie składniki ciasta łączymy, dodajemy zaczyn, wyrabiamy przez minimum 15 minut. Ciasto ma być miękki i elastyczne. Odstawiamy na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).

FARSZ:

• 1 kg cebuli
• 600 g pieczarek (w drugiej opcji zamiast pieczarek - pokrojona w kostkę kiełbasa)
• 200 g koncentratu pomidorowego,można dodać dodatkowo ok. 200 g keczupu pikantnego
• sól
• pieprz
• olej
• 300 g sera żółtego (gouda, emmentaler...)


Cebulę i pieczarki kroimy drobno, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy koncentrat/keczup, przyprawy i smażymy do chwili, gdy płyny odparują, farsz będzie miał charakterystyczny kolor i gęstość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na 12 części, formujemy kule,pozwalamy im odpocząć przez 10 minut. Każdą kulę rozpłaszamy(nadając kształt koła o śr.około 18cm), nakładamy przestudzony farsz, posypujemy żółtym serem, zostawiamy na chwilę do napuszenia. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach C przez około 15 - 17 minut. Na blaszce z wyposażenia piekarnika na raz mieszczą się 4 sztuki.