ZAPIEKANE BAGIETKI ZE SZPINAKIEM




SKŁADNIKI :

• 1 bagietka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryczka chilli
• 300 g świeżego szpinaku
• 2 pomidory
• 5 plastrów salami
• 1 mozzarella
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa
• 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli, dodajemy pokrojone salami, po chwili wrzucić szpinak, gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy pokrojone pomidory i dokładnie mieszamy, przyprawiamy gałką muszkatołową (ok.1/3 łyżeczki), solą i pieprzem do smaku, gotowy farsz nakładamy na przekrojoną bagietkę, wierzch posypujemy starty serem mozzarella, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15 minut, aż ser lekko się zarumieni.
Jak chcemy mniej ostre, to niedodajemy papryczki chilli, smacznego.