Lazania z kurczakiem




Składniki:

• opakowanie lazanii (50 dag)

Sos beszamelowy:

• 5 dag masła
• 2 łyżki mąki
• 1/2 l mleka
• gałka muszkatołowa
• sól
• pieprz biały

Nadzienie:

• cebula
• 2–3 ząbki czosnku
• 25 dag brokułów
• cukinia
• 3 kolorowe papryki
• 50 dag filetów z piersi kurczaka
• 4 łyżki oliwy
• puszka pomidorów
• kostka bulionu warzywnego
• 25 dag mozzarelli
• bazylia
• oregano
• sól, pieprz


Przygotowanie:

1. Zrobić sos: w rondelku zasmażyć na jasny kolor masło z mąką, zalewać stopniowo zimnym mlekiem i cały czas mieszając, zagotować. Beszamel doprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

2. Warzywa umyć, oczyścić.Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Brokuły podzielić na różyczki. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinię. Smażyć razem 2–3 minuty. Pomidory zmiksować razem z zalewą i szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Pół szklanki sosu pomidorowego zachować do polania wierzchu lazanii, a resztę wlać do warzyw z kurczakiem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić 10 minut.

3. Na dno żaroodpornej formy wlać trochę sosu beszamelowego, ułożyć płaty lazanii, przykryć warstwą warzyw z kurczakiem, plasterkami mozzarelli, polać beszamelem. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii obłożone plasterkami mozzarelli, polane sosem pomidorowym i beszamelem. Zapiekać 45 min w temp. 180˚C. Podawać udekorowane ziołami, np. bazylią lub oregano.

                                                                         PASAŻ FINANSOWY  KLIKNIJ I ZOBACZ  !!!
TWÓJ PASAŻ FINANSOWY KREDYTY MIESZKANIOWE, KONTA, KARTY KREDYTOWE ,UBEZPIECZENIA,CHWILÓWKI