Sernik murzynek




SKŁADNIKI:

• 2 szkl. mąki
• 1 margaryna z lodówki
• 1/2 szkl. cukru
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 żółtka
• 3 czubate łyżki kakao


• 1 kg półtłustego twarogu w kostkach
• 3 białka
• 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szkl. cukru, ewentualnie cukier waniliowy
• 70 dkg roztopionego masła


PRZYGOTOWANIE:

Margarynę posiekać nożem z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier i kakao, wszystko razem zagnieść, aż składniki dobrze się połączą, uformować kulę i schować do lodówki na ok.30 minut.
W tym czasie przygotowujemy ser, kostki sera przekładamy do miski, dodajemy białka i cukier, wszystko razem miksujemy, dodajemy ostudzone, roztopione masło i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem.
Większą połowę ciasta wykładamy do tortownicy, ciasto jest schłodzone, więc wygodnie jest ciąć cienkie paski i wyłożyć dno, później lekko połączyć palcami, na warstwę ciasta wykładamy masę serową, a na wierzch wykładamy resztę ciasta, można je pokruszyć, przykrywając ser, formę z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, ja piekę tak 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę kolejne 30-35 minut, po upieczeniu lekko uchylam drzwiczki od piekarnika i tak zostawiam sernik by lekko przestygł.